HJK nästa samt parodi på Parodi

Det verkar som om det finns lite av det som behövs för att åtminstone tillfälligt göra come back. Så, från dag till dag ser vi, precis som med övriga livet.
 
Söndag i dag och stora barnen kallades tidigt hem av sin mor, varvid det hela i princip varit ett simhallsbesök. Nu, då min fru arbetar mot okända mål i Avancias gymlokaler har jag gett en skål chips åt Edit och uppmanat henne att vara i sitt rum, tillsammans med sin kusin Helmi som är granne med oss och har en mor som är tvillingsyster med min fru. Hennes man är bekant för alla som läste för fem år sedan, eller som scrollar ner i texten. Det är Mathias, som då var målvaktstränare. Just inför deras bröllop slutade jag skriva senast. I dag är Mathias i Sverige såsom spelande tränare för LIF-herrar. Anna är sjuk och Helmi således hos oss. Emilia och Rufus har åkt till Jomala till sin mor. Sassa är på gymmet. Jag skriver med en fem och en fyra åring ätande chips i femåringens rum.. Ja ja ni fattar.
 
Det som i dag allt mer börjat bli aktuellt är veckan inför HJK borta. Alla som lite följer Åland United vet att vi under Kristihimmelsfärdshelgen företog en 48 timmars resa till Kemi och kom hem med 3 poäng  efter 4-1 till oss borta mot Merilappi United. Dessa resor tar hårt på oss, både som grupp och individuellt. Målvaktstränare Craig har endast sett på Facebook, Huvdtränare Gary försvann i Åbo hamn (det berättas att han tog en bil till Helsingfors) och själv har jag mest flämtat, något jag gör annars också bara jag behöver vända sida i sängen, men det passade bra att säga här. I morgon samlas laget igen i Bengtsböle och först blir det väl en tillbakablickande andakt. Sen är det raka spåret mot HJK borta på lördag som gäller.
 
Jag kommer att använda denna kväll och kanske även morgondagen att kolla lite i bildmaterial gällande HJK. Detta år har vi inte förmånen att få filmade versioner av alla ligamatcher som i fjol. Därmed är vi tillbaka i förhållandena för 2013 då vi senast höll på att surfa runt och tolka olika videoklipp än här och än där för att ha en bild av hur motståndaren ser ut. Två hela matcher lär jag ha tillgång till dessa kvällar. Alltså två hela matcher ur någorlunda relevant nutid. Det jag ser skriver jag ner till Gary och han använder det han vill av det jag meddelar. Ofta tar han nog en hel del i beaktande, eller så tittar han själv lite närmare på de saker jag har lyft fram. På så sätt känns det som om det jag gör nog har lite praktisk relevans, ibland.
 
Efter förra matchen ringde Victor från Ålandstidningen, eller jag ringde honom tillbaka, eftersom jag höll på med undervisning i bastubad för van engelsman och ovan skotte då han ringde. Under det samtalet gav jag honom en par repliker att göra till rubrikmaterial. "HJK har inget som gör mig rädd" sade jag. Det stämmer faktiskt. Alltså, vi kommer att behöva få ihop vårt spel och vara väldigt på tårna för att få nåt med oss från Tali på lördag. Jag är dock inte rädd, det stämmer. Meriluoto är säkert ligans bästa målvakt. Sainio är en oerhört viktig spelare på HJKs mittfält. Sen finns där Saastamoinen och vad de allt heter. Ingenting har de dock som inte Åland United fixar om vi bara gör det rätt. Efter två jobbkvällar har jag själv en klarare bild. Sen blir det att följa med vad Gary gör av det och hur spelarna tolkar det hela.
Henne här ska vi överlista och Perasto där bakom ska vi forsa förbi.
Sen det där med parodi:
Den här killen är en åländsk vänsterpolitiker. För ett antal år sedan jobbade han mycket med ungdomar, skrev artiklar om litteratur och gav ett allmänt godmodigt och sympatiskt intryck, tyckte jag. Han vikarierade också mig i skolan vid några tillfällen och jag gillade honom som en ganska rak på sak kille som verkade rolig att slänga käft med, utan att riktigt få läge att slänga käft. Han är numera invald i Ålands Lagting och har hållit en ganska hög profil, såsom Socialdemokratisk politiker och sedan på facebook och i övrig media som en förespråkare för radikal socialism, feminism och i allmänhet rätt och fel i samhället.
Just på facebook fascinerades jag av hans ofta provokativa bilder och uttalanden. Tidningspressen var och är inte sen att kritisera honom och det budskap han ger med olika mer eller mindre rumsrena symboler och texter på bilar och tröjor. Sedan då han började gå åt religiösa högtider och hånade kristet troende för deras påskfirande började även jag ta del av nätdiskussionen. Vi diskuterade till exempel termen "respekt". Sen, mitt i allt, efter att han i några sammanhang meddelat att han diskuterar med alla, utom sådana som ligger så långt från hans värderingar att all diskussion är omöjlig, då tog han bort mig från sin fb-vänlista. Med tanke på vilka typer där finns måste jag se detta som en av mina största prestationer...
 
Nåväl. Bilden här ovan är den senaste av de diskuterade bilderna där han förekommer. Han gör en parodi på "rednecks" och framställer sig själv som en sådan. Fair enough! Nu diskuteras det då vilt om huruvida det är passande att en folkvald politiker publicerar den här typens parodiska bilder på sig själv. Jag tror vi alla begriper att han inte endast söker sitt kvinnliga sällskap bland crackberoende prostituerade, men huruvida det är i samklang med den samhällsmoral han samtidigt i tidningsinsändare och övrigt agerande efterropar kan man ju fråga sig. "Det är ju parodi" skriker meningsfränderna, precis som de gjorde då han skämtade om att det lönar sig att köpa sitt knark på gatan eller hur det nu var (jag minns inte exakt). Samme man förde ett enormt liv om en, i och för sig säkert osmaklig, julfest i en av Mariehamns högstadieskolor i vintras. Där försvarade man sig med att "det är parodi". Dock var poitikerkåren inte nådiga den gången.
 
Jag har två poänger med detta:
1. Parodi är helt okej. Personligen gillar jag det och för min del får alla säga vad de vill, BARA DE STÅR FÖR DET! Dock måste varje person som skyltar med parodi även vara beredd att tolkas som en del av de grupper han företräder, tex om han är politiker. Jag själv är Pappa, Make, lärare och representant för Åland United, damfotboll och fotboll över huvudtaget. Därmed kan allt jag säger och gör användas mot mina "grupper". Det finns en orsak att jag inte använder mina t-skjortor om ölmage, eller öldrickande i allmänhet då jag jobbar i skolan, eller är verksam inom fotbollen. Själv tycker jag de är roliga och min älskade dotter som köpt dem tycker säkert lika så. Dem använder jag dock hemma och i sammanhang då de inte väcker anstöt, just av respekt för det jag representerar, trots att jag är privatperson. Min favorittext genom alla tider såg jag i en buss i Helsingfors under 1980-talet: "I fuck sheep" stod det med stor text och killen som bar den hade så klart tjockt krulligt hår. Han fick stående applåder av oss tonårskillar som var på väg hem från träningen. Ändå skulle jag inte ha den på mig. Och om jag hade, då skulle jag få acceptera att folk skulle vara kritiska och till och med ifrågasätta min roll som lärare.
 
2. Vill man vara radikal. Var det då. Säg dock inte att du pratar med alla och accepterar folks åsikter om du sedan är lika snabb med att totalfördöma dem som inte älskar vad du säger.
 
Som avslutning tror jag att jag och killen på bilden skulle komma väldigt väl överens om vi på riktigt kom i kontakt och gav oss tid att prata med varandra utan att ha förutfattade meningar. Gäller även mig i högsta grad.
 
Nu badar småflickorna. Jag lär behövas riktigt just!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0