Ryssen kommer ryssen kommer piiip

För en liten stund sen torde två av mina barn vara i luften på väg mot Europa. Om en liten stund stiger mitt äldsta barn på ett annat plan för att komma till Europa och Norden i morgon på förmiddagen. Jag kommer att vara där och hämta hem henne till Åland. Finland och vår lilla demilitariserade Åland här i den fridfulla Norden är förmodligen den tryggaste plätten i hela världen. Här är bra att bo och låta barnen växa upp i trygga förhållanden. Om inte ryssen kommer förstås
 
Dagens nyhet torde väl vara att Ryssland i Mars anordnat en militärövning där 30000 gubbar engagerats att ockupera Åland, Gotland, Bornholm och norra delar av Norge. En av mina spontana frågeställningar blev rumpnissemässigt "Voffo gör de på detta viset?" Alltså, inte varför övar de, utan varför skulle de vilja ockupera dessa öar?
 
En av de i mitt tycke starkaste motiveringarna för åländsk demilitarisering är just faktum att vi är så harmlösa. Att lägga militär här vore den enda orsaken någon alls skulle ha att angripa oss. Jag menar, visst är här fint. Och visst är här goda fiske och cykelmöjligheter, åtminstone på vissa ställen. Men vad i hela friden ska Putin med att ockupera oss för? Om vi inte ens försvarar stället. Ska han bygga en kärnvapenbas i Gottby?
 
Jag vill inte alls avdramatisera detta, tro mig, men jag tror helt enkelt att dessa mål, öar och områden i norra Norge,  är geografiska mål, som finns och därmed har man inte behövt använda påhittade kartor då man datorsimulerar olika former av fienderörelser. Jag tror dessa mål för rysk militär är lika verkliga som "Fienden har landstigit på Hangö udd" som alltid sades vid varje enskild krigsövning under min tid som värnpliktig året efter att Västtyskland vunnit VM i Italien. Det är klart att det känns otäckt att vara en måltavla i en fiktiv övning. Jag tror dock att även Putin begriper att Åland inte behöver erövras. Just därför har vi demilitarisering. Här finns ingenting som en militär makt kan vilja ta. Då kan man lika gärna låta det vara i verkliga livet.
Putin är inte dum. Vi ska inte undervärdera honom. Men vi ska inte heller bajsa på oss hela tiden, utan stå för vad vi tror på. För att kunna det måste vi så klart formulera för oss själva vad det är och varför. Vi ska alltså lära oss av det som har hänt och det som händer, samt ta lite ansvar för vad vi vill och hur vi vill ha det. Vi ska inte förakta dem som tycker annorlunda än vi, men vi ska stå på oss och helt enkelt bli levande, medvetna och fungera här och nu med dem vi har här och nu att fungera tillsammans med! Annars kommer snart stora stygga vargen och äter upp oss, bildligt eller konkret!
 
Och för att allt ska kännas bättre konstaterar vi att Maradona har sagt sig vara lite intresserad att ta över i FIFA efter Blatter. Kalas!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0