Skall 29 juni 1950 hämnas den 5 juli 2015?

Den 29 juni 1950 i Belo Horizonte i Brasilien spelade England sin andra match någonsin i ett VM slutspel. Av arrogans och övertygelse om sin egen förträfflighet såsom fotbollens hemland hade England inte deltagit i FIFA World Cup sedan dess grundande 1930. Nu hade man åkt till Brasilien för att liksom göra resten av världen nöjda. I sin första match hade man, till och med med Stanley Matthews utanför den spelande elvan (man hade inga avbytare på den tiden) slagit Chile och skulle alltså nu ta sig an sin gamla koloni, som i fotboll aldrig riktigt gjort något mer än utvecklat spelet till en helt annan sport.
 
Slutresultatet av den matchen blev faktiskt historia. Joe Gaetjens gav USA en 1-0 ledning i 38e minuten och spikade slutresultatet som chockade en hel värld, eller åtminstone hela England. De förträffliga oöverträffade tre lejonen hade slagits av kolonisatörer och halvproffs. I verkligheten var nog en stor del av de amerikanska spelarna heltidsspelare, men det var inget engelsmännen fäste så stor uppmärksamhet vid. De var så skakade att de i sin nästa match förlorade 1-0 mot Spanien och fick åka hem med svansen mellan benen. 3 år senare förnedrade Ungern den mäktiga grundarnationens landslag på Wembley och sedan dess har England varit ett land bland många andra, men ändå inte riktigt. En kultur och en stolthet över vad man varit, eller trott sig vara finns för alltid kvar och i hela spelet finns urgamla anor som gör att man blir andäktig vid åsynen av en träningsanläggning där en ofta skrikande och svärande tränare manar på sina spelare att springa och slåss!
 
En gång har England haft chansen att revanschera denna bittra förlust i VM sammanhang. Det var den 12 juni 2010, likaså i gruppspelet. Steven Gerrard satte 1-0 redan i den 4e minuten, men då Clint Dempsey hade den dåliga smaken att utjämna lite före halvtid blev matchen faktiskt till slut oavgjord. England har alltså inte besegrat USA i ett stort mästerskap i fotboll.
Han här gjorde Englands senaste mål mot USA i fotbolls VM
Vadan denna historiska bakgrundssalva här i sommarvärmen? Jo, Englands damer har en teoretisk chans att kunna hämnas herrarnas nesa från 1950. Slår man USA i finalen natten mot den 6 juli så är det hela revanscherat och med råge, eftersom det skulle vara Englands andra världsmästartitel någonsin efter herrarnas bejublade hemmaseger 1966. Det är ju bara en par små detaljer där emellan. Först måste man i natt besegra regerande världsmästarna Japan. Sen gäller det att slå ett lag som i mycket påminner om de engelska herrarna 1950, men en liten skillnad. USAs damer håller världsklass helt genomgående! Carli Lloyd hette nattens stora profil, då hon först själv satte straffen till 1-0 mot Tyskland och sedan spelade fram till O´Haras 2-0 på slutet. En hård semifinal slutade i taktfasta USA, USA rop och ett starkt, sportsligt och sympatiskt Tyskland får förbereda sig på bronsmatch.
Carli Lloyd
 
Natten var i övrigt spännande. Först utvecklingssamtal med Fru-Kickan, insomning och väckning. USA-Tyskland, insomning igen, väckning och körning till Lemland efter Emilia. Sen liten insomning igen och nu ska jag efter min bil så jag kan hämta upp folk till träningen. Ny supernatt på kommande alltså, och i Öspelen möter ju Ålands damer Isle of Wight!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0