Är fotboll ett yrke?

De flesta i dagens värld svarar säkert ja på rubrikens fråga. Eller, spontant först, nej eftersom det ju är en lek och en hobby för de allra flesta utövare. Då man tänker lite längre inser man att det dock finns en skara människor som livnär sig på arbete utfört inom fotbollsbranschen, eller åtminstone skaffar de sig smör på brödet genom olika slag av del- halv- eller heltidssysselsättningar vid sidan av andra hel- eller deltidsjobb.
 
Fotbollsspelare, tränare, aktörer av olika slag kan för spelarnas del jämföras med artister, konstnärer, författare och på samma gång tränarna med lärare och regissörer. Övriga aktörer har alla sina motsvarigheter inom offentliga- eller privata sektorns tjänstemän och anställda. Spelare och tränare har alltså lite diffusa arbetsuppgifter för den vanlige arbetaren. Det man ser av deras arbete är förstås matcherna på basen av vilka deras jobb bedöms. Förutom detta vet alla att man tränar mycket och ofta. De flesta har ingen susning om vilka mängder som gäller och blir sedan helt paffa, antingen för att man tränar så mycket, då jämför man med sin egna hobbybakgrund, eller å andra sidan att den betalda arbetstiden är så kort, då tänker man sig 8 timmars arbetsdag och att stämpla in och ut på en fabrik.
 
Största delen av en spelares dag, vecka och år går ut på att vara beredd på att träna och spela. Ett riktigt proffs har ständigt koll på sin sömn, sin diet, sin muskelbalans, sin psykiska balans och så vidare. En stor del av jobbet är förmågan att koppla bort pressen som det offentliga arbetet med att spela matcher inför supportrar och sponsorer ger, samt att då både psykiskt och fysiskt förbereda sig för nästa träning. Vi vet ju att en stor mängd träning på halvfart och halvengagerat bara gör dig sämre, jämfört med lite mindre mängd utfört med max koncentration och engagemang. Under en säsong är alltså en fotbollsspelare som sköter sitt jobb hela tiden påkopplad fast han/hon kopplar av. Finns inte de små vilotiderna kan arbetet inte göras rätt då det görs.
 
Tränare har det lite lika, fast det ofta är mindre direkt muskelbalans det är fråga om. Mer eller mindre hela dygnet, sju dagar i veckan skall tränaren vara nåbar, samt kunna finnas till hands för spelarna i frågor som gäller dem och laget. Även här är den psykiska balansen viktig, samt möjligheten att kunna vara kreativ i planeringen och sedan 100% närvarande under tränings- och matchsituationen. Väldigt mycket som en lärare uppfattar jag. Till skillnad från lärare har dock fotbollstränare väldigt sällan lediga helger (nåjo, det jobbas nog en hel del skola i helgerna också i våra lärarhem), utan de får lov att finna de lediga avkopplande stunderna precis då de finns att hämta. Det är inte populärt bland varken spelare, klubbfunktionärer eller andra involverade, inte minst massmedia, om en tränare stänger av sin telefon för att vara onåbar en par dagar om det finns ett sådant läge!
 
Jag vill inte måla upp en bild av att fotboll är ett yrke där man är förtryckt och där vi kräver förändringar. Jag vill bara framhålla yrkets särdrag, eftersom det så klart inte finns så många som riktigt vet vad de där typerna egentligen gör. Lite samma som faktiskt även vi lärare får höra, då det pratas bakom vår rygg, jag vet nog.
Så här beskrivs ofta fotbollsstjärnornas vardag. Jag tycker mera detta ser ut som semester, eller kanske en träningsledig dag eftersom de väljer att vara tillsammans då de tydligen inte har fått chansen att åka hem, var de nu sen definierar det... Utan dessa stunder, som så klart i detta fall inte är något problem, eftersom dessa herrar tjänar miljoner, skulle de knappast orka fokusera och sedan spela inför tusentals krävande människor varje vecka. Så ska vi också minnas att de allra flesta fotbollsproffs sällan eller aldrig kommer i närheten av en motorbåt i sommarsol. De flesta trycker i någon liten hyreslokal och tittar på TV eller nåt annat de har råd med. Tränarna sitter antagligen i möte samtidigt, eller håller på med någon planering, eller kopplar av en stund med sin familj ifall det då verkligen är semester.
Denna text härrör från lite diskussioner som förs och även lite kring de upprörda IFK Mariehamnfansen, som lite likt våra fans beskyller laget för att inte försöka. Jag kan garantera att både IFK Mariehamns herrar och Åland United försöker. Just nu i denna stund försöker bägge lagens spelare och tränare vara i allra bästa form för torsdagens och fredagens förberedelser inför lördagens matcher. Det är de jobb de/vi har. Sen är de/vi inte på planen hela tiden. Åland United till exempel hade sitt pass redan för en stund sedan och återkommer i morgon då vi samlas för matchförberedelser på Jomala konstgräs. Häremellan gör alla det de behöver göra för att vara så förberedda det bara går!
 
PK-35 verkar väldigt förberedda för Champions League kvalet i alla fall. Som jag nämnde inledde de med 9-0 mot slovakiska FC Nove Zamky. I kväll klockan 19.00 (visst?) står lettiska Rigas Futbola Skola på tur. De inledde med stryk mot Kharkiv från Ukraina, så tummarna upp för PK nu. Jo, jag sade det jag just sade. Alla rankingpoäng ett finländsk lag kan ta i dessa turneringar är till hjälp för hela den finländska fotbollen dit vi ju hör.
Här har Sanni Franssi tydligen gjort mål. Hoppas hon springer av sig lite i denna turnering, så hon inte är så vass sedan i Ligan efter det.
 
För min del fortsätter dagen med fortbildning. Hela åtminstone Södra Ålands lärarkår, kanske allihop, vad vet jag, ska lära oss kloka saker i Alandica hela eftermiddagen. Hoppas hinna först med att hämta Edit från dagis sen. De lär ska ha nya rosa reflexvästar och det blir spännande att se om jag känner igen henne bland de olika färgerna som springer omkring.
 
Annars önskar jag alla frid, fröjd och faktiskt en del förståelse för hur olika jobb vi alla har!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0