www.naisfutis.net

...har blivit ett organ här på internet där "allt" som berör flick- och damfotboll i Finland och till en del även utomlands diskuteras av ett antal intresserade och uthålliga tyckare, inte minst våran Max, Beck och så vidare... Därmed ser man vilka saker i fotbollsfinland som engagerar. Ligan är förstås en central diskussionscentral och en hel del nyheter kan man faktiskt få genom att läsa diskussionerna och sedan kolla upp fakta bakom påståendena. Tack för det mina herrar och damer.. En annan sak som alltid(!) får gänget att störta till tangentborden är ungdomslandslagen, samt region och distriktsturneringarna. Tyckare finns av många de slag och det är ju bra, så man ser att det hela anses viktigt. Mycket mycket viktigare än de flesta här på Åland riktigt fattar, skulle jag säga..

Nåja. Mina rapporter här i veckan har ju, som jag sagt, lett till en tillfälligt ökad mängd läsare. Välkomna alla att stanna kvar då jag igen återgår till Åland United och annat kring vardagen.. För våra läsare som inte förstår finska kan jag snabbt nämna att ordväxlingen i kommentarerna till gårdagens text mellan mig och Herr Tiitinen gäller huruvida valet av Adde som Turneringens spelare är berättigat eller inte. Jag kan bara, för att hålla storyn kort konstatera att för alla oss som valde var saken klar. Om Tiitinen inte sett henne trots att han tittat på två av Ålands matcher kan jag bara beklaga, men en gång såg även jag herrarnas Finland- Grekland i dimma på Olympiastadion i Helsingfors och ännu under andra halvlek fanns det åskådare i min närhet som undrade om Finland spelade i blått eller vitt...

En riktigt relevant diskussion som tidigare nämnde Matti Lintunen (som jag mötte som tränare i Pohjola Cup 2004, året som både mitt Åland och hans Mellersta Finland hade sina kanske bästa lag genom tiderna i den turneringen) initierade i dag är vad som krävs för att bli regiontränare. Han säger, helt rätt, att det inte finns något krav på tränarutbildning enligt samma modell som tillexempel för ligatränare och så vidare. En annan skribent påstår att han hört (!) att landslagstränaren utser regiontränarna som sina medhjälpare...

Lintunen har rätt, vad jag vet . Däremot är det inte så att enskilda landslagstränare varje år utser nya kompisar till regiongubbar. Saken är nog den att regiontränarna utses av FBFs landslagsavdelning och meningen är att de/vi ska ha samma funktion som de heltidsanställda regionala förbundstränarna på pojksidan. Redan det att pojksidans killar är heltidsanställda och vi inte sätter verksamheten på prov en aning. Dock försöker vi göra det vi kan med de resurser vi har/får.. Lintunen har nog rätt i sina funderingar och man kan väl säga att man får det man betalar för.... Alla vi regiontränare är, som det nu är, med mest aus Liebe zu Kunst, som Klinsmann hade uttryckt det på lite dåligt modersmål...

I mitt eget fall har jag ingen orsak att försöka verka bättre än jag är. Jag är regiontränare av en enda orsak, min hemort! Det att jag kan en aning fotboll, älskar flick- och damfotboll, pratar finska och kanske har någonslags kvalitet som tränare och en förståelse för den blåvita vägen samt en vilja att göra åländsk fotboll till en framgångsrik del av den förhoppningsvis allt framgångsrikare finländska fotbollen är säkert små plus det med för Jaska, som är han som anställt regiontränarna så länge jag kommer ihåg, om inte så länge regiontränare har funnits på flicksidan. För mig ger regiontränarskapet en enastående möjlighet att hållas uppdaterad om nationell (och för all del internationell) fotboll och att kunna ha perspektiv på åländska spelares kunnande och utveckling jämfört med de övriga distrikten i Västra Finlands region, samt så klart hela landet. Jag kan se till att åländska spelare ges lika bra regionutbildning som lika bra spelare från Åbo och Satakunda, samt att hela västra regionen ges så bra utbildning som det bara går sett till landslagets krav och önskemål. Som regiontränare får man inte vara stjärna. Här är man lagspelare in i det sista.. Kanske det därför är svårt att ha riktiga utbildningskrav, eftersom högt utbildade tränare som ser sig själva som oumbärliga i sin tur ofta är dels dyra, dels väldigt egensinniga. Här är vi ute efter att arbeta för en gemensam sak. Att man sen hoppas och uppmanar regiontränare att vidare utbilda sig och att erfarenhet från klubbfotboll även på hög nivå ses som goda saker i värvet är ju självklart bra..

Jag tänker inte säga att allt är perfekt. Men jag vill med detta ta lite kål på historien om "herrarna i tornet som bara beundrar sig själv och varandra"". Varför någon som eventuellt visat intresse inte blivit utnämnd till regiontränare vet jag inte och kan därför inte kommentera. I mitt eget fall fick jag ett telefonsamtal där man undrade om jag kunde tänka mig åta mig sysslan.. Och som jag sagt vet jag varför och har ingen som helst ambition att förklara mig själv som Messias, eller ens Jesaja..

Såg i dag IFKs damer slå Riala med 8-2. Hela Åland har i dag badat i sol. Jag fick Sassa med mig till matchen. Då visade det sig att det enda stället där solen inte gassade i dag var just Markusböle. Där ösregnade det... Tror jag får nöja mig med att åka själv på matcher härefter. Nåja. Gamla goda Mimmi, som även hon var i Vasa förra veckan som riktigt duktig assisterande tränare för Åland, gjorde hattrick.

Mimmi i fjol i ÅU uniform

Robban var även han på IFK matchen, utrustad med paraply, svensk som han är... På tisdag morgon kör vi igång efter helgen. Sedan på kvällen träningsspelar vi mot öspelslaget. Taktiken är klar. Via den ska alla spelare vara i toppform på lördag mot Honka. Så har vi nu tänkt i alla fall...

Kommentarer
Postat av: Simon

Sv: Jag kan maila den till dig :)

2009-06-21 @ 19:39:03
URL: http://simonkolina.blogg.se/
Postat av: MV

[email protected]

2009-06-21 @ 20:19:15
Postat av: Max

När du nämnde bästa anfallarna baland dom yngre nämnde du inte Sankoh (96). Såg du henne spela alls?



Fick du svar på vart Nylands försvunna sexa tagit vägen?



Och sen... :) Om allstars automatiskt tas till en landskamp, och så antar vi att vi har en spelare som är väldigtväldigt bra. Vi vet det för vi har sett henne spela många gånger förr. Men så spelar denna spelare i dnehär turneringen i ett ganska dåligt lag och får inte visa allt hon kan. Och så antar vi att hon inte gör sin bästa turnering. Kan vi då lämna henne utanför allstars när vi vet att det samtidigt innebär att hon lämnas utanför nästa landslagsspel?



Igen ett problem i systemet, om nån frågar mig.



ps. Riikka Ketoja...inte Jutta.

2009-06-22 @ 09:49:36
Postat av: MV

Jo Riikka:-) Sorry. Har just rättat där uppe...



Såg Sankoh. Första dagen lyfte jag inte fram henne i det annars suveränt starka Helsingforslaget. Såg henne senare också och visst var hon bra. Förtjänar sin plats nog..



Just det här du säger diskuterades på våra möten. Det förelsogs också att en par platser skulle lämnas öppna för spelare(tex Riikka) som inte deltog för att spela mot Wales. Beslutet blev, enligt Jaskas önskemål, att turneringen ska stå skilt för sig. Wales matcherna är för ALL STARS Laget, inte ett landslag i sig, eftersom landslaget bildas på riktigt först efter regionturneringen.. Därmed ska spelare som lyckas här få ett pris just för att de varit bra här... Dock sökte vi så klart efter spelare som i turneringen var så bra att de kunde iklä sig en landslagströja, så internationell nivå var målet..



Förstår att du, liksom den stora menigheten på nätet ifrågasätter hur Adde blev vald.. Hon var helt enkelt suverän. Jag såg henne, men lämnade varje kväll kommentarerna till mina kolleger som även de sett henne spela. DE föreslog henne och de pratade lyriskt om just de grejer jag plockar fram här i mina texter. Om sedan andra som sett matcherna inte lyckats märka henne, då måste jag, fastän det kan låta snobbigt, tycka att det är tur att de personerna inte bedriver spelargranskning. Deras kunnande räcker inte långt i så fall... Sorry! Men så här tydliga fall har jag aldrig sett. Och- Jag höll käft, så ingen skulle kunna säga att jag lobbade fram "min egen"..



Så klart hade vi en motkandidat också. Helsingfors mittback Emma Koivisto hade ett visst understöd hon med. Hon var solklart turneringens bästa försvarare och den enda i finalen som kunde göra så värst mycket åt Åbooffensiven. Ändå beslöts det efter finalen att Adde varit turneringens bästa spelare. Så sorry alla. Inga konspirationer, bara ren och skär fotboll!!!



landslaget börjar sedan fundera i dessa banor då spelarna gått igenom regionlagsvintern. De flesta all stars spelarna är säkert kvar ändå, men då tänker man mera EM kval och sådant i uttagningarna.. (Obs. Inte regionturneringens allstars, utan landslagsläger)

2009-06-22 @ 10:23:06
Postat av: Max

Roligt att höra att problemet diskuterades :) Och tydligen valde man en lösning. Men det är väl kanske ändå så att fast man säger att nu väljer vi enbart på basis av turneringen och inte på basis av tidigare skådad potential så kan det vara svårt i praktiken. Du vet undermedvetna och man ser vad man vill se osv ;)



Vill ännu korrigera en sak. Eftersom jag ej såg en enda match kan jag inte ifrågasätta hur eller varför Adde valdes. Men det jag tycker jag kan ifrågasätta är de förutsättningar som finns för Adde och dylika att lysa i turneringen.



Där finns enligt mig ännu arbete att göra och palts för utveckling. Som jag tidigare i år sade; hoppas Jaska inte är för förtjust i sitt eget system utan har vision nog att förändra det.



Har sett ÅU ett antal gånger men Adde har alltid suttit stora delar av matchen på bänken. Folket kräver mera Adde i ÅU!

2009-06-22 @ 13:04:22
Postat av: MV

Bara att slänga in utvecklingsförslag.. Kan inte lova att allt går igenom, men finns det inga motioner så blir det ju inga lagar (Samhällslära åk 7)..

Addes spelande i ÅU är en sak för ÅUs tränare... Vem kan det vara månne:-)

2009-06-22 @ 15:49:16
Postat av: Max

Som Matti sade: inga distriktslag utan istället 12 blandade trupper med de 200 bästa oberoende av vilket område de är från. Nu är det ju på basis av uttagningarna uppenbvart att de små distrikten inte har 18 spelare som når upp till denna nivå per åldersgrupp.



denna ändring skulle dessutom stöda det du förespråkat tidigare, nämligen att vi får de allra bästa till dessa turneringar och samlingar. då får de bästa spela mot de bästa.

2009-06-22 @ 22:46:28
Postat av: MV

Tanken är fin. Men hur ska dessa 200 tas ut? Om man i dagsläget ondgör sig över att så många allstars och i förlängningen landslagsspelare kommer inanför Ring 3an ifrån, typ. Hur ska det inte se ut med en riksuttagning inför det som i dagsläget ska ske inom distrikten? Vem bestämmer att Nylands nr 54 ska gå före Mellersta Finlands nr 13 eller Ålands nr 5 tex? Svåra grejer... Redan nu då varje distrikt får ta med sina 18 bästa är det ju hård kamp om att få dessa ner till 5 regionlag, för att inte tala om när dessa 90 ska bli en landslagstrupp...

Tanken är som sagt nog god, men blir det det minsta objektivare? Och kommer inte landets alla bästa spelare, de som i slutändan är i landslaget i alla fall med på detta sätt som vi har nu?



Matcherna skulle så klart bli jämnare från början dock...

2009-06-22 @ 23:43:23
Postat av: Max

Finns två alternativ. Antingen delar man ut kvoter på basis av gamla observationer (typ: Åland 10 spelare, Nyland 26 spelare, osv.)



Det kanske bättre alternativet vore att distriktstränarna vet vad som krävs av en spelare att höra till top 200. Sen tar alla ut en grupp som då i Nyland kanske är 26 och i Åland 10 spelare stor. Till en början får vi knappast just den mängden spelare vi ska ha, men tillsammans kan man sedan räkna ut hur många backar/anfallare osv som ungefär måste ännu petas och så kommer man överens vem som får peta en anfallare ur sitt distrikt och vem som får peta en back...osv.



Åland eller Mellersta-Finland eller annan liten region kan ju försöka då kräva att dom nu har 30 superba spelare. Joo, men hur trovärdigt är det när dom inte på senaste tiden producerat såna mängder. Så på basis av gammal statistik får dom i det fallet peta mera om de har så höga krav.



Dessutom finns det de som kan jämföra spelare ur olika distrikt och ge sin åsikt till vem som uppnår distriktscup-nivå, nämligen regiontränarna.



Klart att uttagningarna blir mer komplicerade, men då blir det i alla fall mindre av spelare som helt enkelt inte uppnår nivån "200 bästa".



En mildare version är ju att alla distrikt ännu tar ut sina 18(?) men att lagen sen i cupen helt kallt blandas.

2009-06-23 @ 15:32:44
Postat av: MV

Ett steg framåt vore definitivt om vi kom till en värld då distriktstränarna och även klubbkollegerna visste vad som krävs för att höra till topp 200. Det är eftersträvansvärt i sanning...



Sen, min bäste Max. På allvar... En kvotuttagning av detta slag... är det inte att ta i? Jag menar, hur mycket arbete mer än det man redan sätter ner på detta, som ändå anses vara för mycket av alla involverade skulle inte detta innebära?! Och hur skulle man sedan avgöra kniviga fall? Och sedan.. är det någon skillnad om nr 150 blir utanför och 207 kommer med? I sanning är vi ju ändå ute efter topp 40 typ... De är garanterat med utan alla kvoter i världen.



Sen angående blandandet... Vad skulle egentligen bli bättre av det? Ok. Att man kunde utgå från att distriktslagen gjort en så bra grundutbildning att alla spelare i vilket fall som helst kunde spela mot varandra och med varandra... Det är ju bra. Då förlorar vi dock tävlingsmomentet, som också det är en viktig del av det hela... Tanken att spela för sitt eget distrikt, som för ett litet landslag. Den förloras på detta vis... Ok, matcherna är jämnare från början. Men egentligen vore det mindre vits att spela dem då man redan är uttagen av en nationell jury..



Vet ej, men det låter som mycket jobb utan synliga stora fördelar, så här spontant!

2009-06-23 @ 20:09:14
Postat av: Max

Dagens 150 kan vara morgondagens 15...ja alltså i alla fall för oss jordliga som inte ser på ett spädbarn om hon är nästa Marta :)



Klart det är mera arbete. Men är det inte tränarnas funktion. Att arbeta. Om det är brist på resurser kan man väl anställa mer.



Och varför skall vi ha ett tävlingsmoment i distriktscupen. Du sa ju själv; resultaten har ingen betydelse och evenemanget är till för att utveckla och granska eliten. Vad spelar det då för roll om matchen spelas mellan Åland och Nyland eller lag X och lag Y? I don't get it :(

2009-06-24 @ 00:30:45
Postat av: MV

Tränarnas funktion är att arbeta jo... Vill vi hålla kvar distriktstränarnas lokala funktion bör vi dock låta dem arbeta just lokalt med regionala riktlinjer. Detta du säger skulle, som jag ser det, leda till att regiontränarna skulle utse distriktslagen... Och jo- då skulle vi behöva anställa en 10 gubbar till,eller så gå över till heltidsjobb. En annan historia varför detta inte i dagsläget är realistiskt.



Sedan tävlingsmomentet. Jag tror fast att den ålderns spelare vi pratar om har en skillnad om de spelar för sn hembygd eller lag X.. Men så klart kan man ändra på allt omman vill.



Men just ett litet tävlingsmoment är en del av det hela.. Samma tävlingsmoment som i de landskamper vi hoppas flickorna får spela sedan. I tävling stiger vinnarskallarna fram. Även dem vill vi hitta siddu...

2009-06-24 @ 08:37:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0