Nordirland

Då jag, sommaren 1996 flyttade till Åland, för en säsong som sedermera blev en till.. och här är man nu, då slog det mig att denna Ö (eller detta örike) har slående likheter med Nordirland. Det är grönt. Befolkningen är väldigt blandad, men även väldigt noga med att inte vara alltför bunden till någondera landet som gränsar till oss. Ibland rasar hätska debatter, i vårt fall inte om religion utan om språk, som just har sitt ursprung i tillhörigheten som ingen egentligen vill erkänna,åt nåndera hållet... Dock är det mest slående Nordirlandfenomenet just det som vi känner denna förmiddag: Dimma, dis, striligt duggregn och en inte bitande, men ändå påtaglig havsklimatssommarkyla... Precis som Nordirland är för en som aldrig varit där... Till all lycka har vi betydligt mindre gömda vapen och betydligt mindre aggressiva självständighetsrörelser.. I Ulster kan man dock klä sig denna junidag.

Dagen började redan klockan 6 då hundfan skulle ut och pinka... Därefter var det dags för ÅUs morgonträning. I bilen nåddes jag av sms från huvudtränaren som fått snabba förhinder... Nåväl, man är ju rutinerad. Redan inkörda passningsövningar var lätta att få till. Sedan samma stuk, men långa bollar... Denna morgon skulle inte en utomstående betraktare ha trott sig se Finlands bästa fotbollslag, men vissa morgnar behövs för att få kroppen och huvet rätt. Några riktigt bra grejer såg vi trots allt.. Sedan hade vi redan på måndag utsett Frida till ansvarig för sista halvtimmen. Robban vill skapa en anda av grupparbete och detta är ett sätt. Förtjänstfullt ordnade Frida upp leden och, fast jag säger det själv, arbetade jag idogt och hårt med att hämta alla jäkla bollar som missade mål. I början var de många, men efter hand blev kvaliteten snäppet bättre.. Sen på slutet blev det att hjälpa Maria, som aldrig får nog, med att agera måltavla för hennes utsparkar...

I dag ska jag köpa ny telefon. Den lånade jag haft sedan jag hällde min egen i ett saftglas har tjänat väl, men i går slutade jag höra vad folk sade till mig. Hade det varit åt andra hållet hade det inte varit så farligt, men jag behöver höra vad man säger till mig. Hur ska jag annars veta vad, hur och varför?!

En skribent som även varit in och kommenterat på denna blogg och som även i övrigt har vissa likheter med mig, bla fått sparken, brinner för finländsk damfotboll, pratar bägge inhemska språken flytande osv hade en sådan här bild publicerad på sin blogg:

Trots att man ju gärna tittar på Emma och Frida är ändå symboliken riktad mot den liggande spelaren.
HJK kryper just nu. I morgon är det upp till bevis för Garys kvinnor! Honka står för motståndet. Vinner Makes gäng då, då undrar man om Klubi reser sig mera... Kanske lite tidigt så här i juni, men onekligen har man uppförbacke och får jobba hårt bara för att få medalj, nåt som HJK alltid ska ha...

Hoppas det kommer folk på presskonferensen i dag 16.30. Förstod att HBL slog till redan i går, men då vi nu försöker få till nåt inför lördagen. Just lagom har någon av någon orsak gått och stängt ÅUs hemsida.. Varifrån ska Damligan då kopiera inför texterna?

Med tanke på hur några spelare såg ut då morgonträningen närmade sig slut är det nog bäst med en sambauppvärmning i eftermiddag. Lite lätta steg och lätt bolltouch... Sen är vi redo att köra tror jag. Försöker sedan hinna hem före Sassa somnar. Det blir tidigare och tidigare för varje dag just nu. Har det nåt med hunden att göra... I går satt jag och hörde bedrövelsen från Olympiastadion på radio.. Inte blir man glad!

Har bokat resa till Vasa också.. Ska infinna mig på regiontränarmöte måndag klockan 14.00. Därmed avgår färjan från Långnäs kl 03.30. Sen antingen med buss, eller som bisittare i Raikkas bil upp till Vasa. Första matcherna spelas klockan 16.00. Slut är hela festligheten vid 5 tiden på torsdag kväll och- hör och häpna- jag har lyckats ordna flygplan, så jag kommer att vara hemma redan vid 9 tiden på torsdag. Således kan jag fira midsommar som en vit man. Då jag är hemma vet jag massor mer om vad nytt mitt regiontränaruppdrag innefattar detta år.

Pojkarna har redan åkt i väg. Som sagt önskar vi all lycka till Ängla Kent, Peter Polis, Robba och Peppe samt så klart allra mest till alla spelare! Att Åland återuppstått på flicksidan är utomordentligt bra! I går förlorade Mimmis och huvudtränarens lag dock generalrepetitionen mot Östernäs med 2-0.. På den tiden som jag basade för de åländska flicklagen förlorade vi alltid våra generalrepetitioner, eller åtminstone spelade vi riktigt illa, så detta tyder på att Åland kan vara riktigt vassa i Vasa..

Så här ser logon ut, nu då Pohjola Cup ej mera finns..

Sedan då, så man inte glömmer:

Synd bara att Honka  ska komma hit och rådda med uppladdningen... Jag är dock säker att ÅU spelarna pallar!

Kommentarer
Postat av: Åskådare

Visst spelade väl distriktslaget bra, men bara IFK och Östernässpelare? Inte ser det väl ut så i verkligheten, nog finns det väl andra duktiga spelare också. Som läget ser ut nu verkar man vara självskriven bara man spelar i rätt lag, oberoende av ålder och talang.

2009-06-11 @ 10:52:10
Postat av: MV

Vad jag vet finns det nog nån från JIK/IFFK också... Så om jag inte har fel har Ålands distriktslag spelare ur IFK-95, JIK/IFFK, Östernäs-damer, ÅU. I så fall blir ju IFK-damer det enda laget på Åland som inte har någon alls med i distriktscupen på flicksidan(om vi inte väljer att räkna Limpan som IFK damspelare, då är de också med)... Så här många lag har man nog inte haft representerade på jättelänge. På min tid fanns det närmast ett eller två flicklag och så två damlag att ta spelare ur.



Så, jo. Vad jag vet, utan att ha något som helst med laguttagningen att göra, ser verkligheten på Åland ut precis som distriktslaget visar...

2009-06-11 @ 11:16:09
Postat av: Åskådare

Men jag tror inte det. Räknar man helt kallt på ett ungefär har ifk-95 8 spelare med av totalt ca. 20, iffk har 1 spelare med av totalt ca. 25.

Är landsortsspelarna sämre fotbollsspelare eller finns det någon annan anledning till att de inte blir antagna till liknande arrangemang?

Lag sammanställningen var ju lite liknande för pojkar -94. Tror att det fanns ca. 4 jik killar med i truppen.

Det är inte själva lagsammanställningen som gör mej fundersam utan varför det ser ut som det gör.

2009-06-11 @ 18:52:48
Postat av: MV

Talar vi flicksidan är det ju glasklart så, att de mest ambitiösa spelarna i Distriktscupåldern (F94 och i viss mån -95) Gått in under damlagens vingar. Därmed finns de allra ambitiösaste i ÅU och IFKs damer, följande "skikt" spelar i Östernäs damlag. De spelare som ännu spelar i flicklag spelar då antingen i IFKs F95 eller i JIK/IFFK. Därmed blir det "helt rätt" sett till spelarnas ambitionsnivå och nuvarande standard...



På pojksidan har ingen ännu i denna ålder gått in i seniorförbollen och därför är fördelningen ofta jämnare i och med att de flesta spelar i hemortens pojklag.. Förvisso är IFKs upptagningsområde rätt stort och därför samlas ofta en hel del spelare där.

2009-06-11 @ 20:33:10
Postat av: MV

Som ett tillägg kan vi kanske då säga att en betydande del av spelarna med JIK/IFFK bakgrund som valts med i truppen i dag spelar med Östernäs damer. Hur sedan tränaren har resonerat då laget är uttaget kan jag inte gå och prata om. Kan bara säga att jag då jag tagit ut motsvarande lag, eller regiontrupper ser endast på spelaren utan att ofta ha en enda tanke på i vilken klubb hon spelar. Det ser man sen då man skriver kallelselistan och då nån kommenterar på nätet:-)

2009-06-11 @ 20:38:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0