94or i 93ornas landslag

Eftersom detta sedan länge varit en kär diskussionspotatis (härlig denna finlandismiska...) slänger jag in en fråga. Om vi ska utgå från att flicklandslagen består av fel spelare, för unga. Ge mig då spelare födda 1993 som är bättre än Riikka Ketoja, Adelina Engman, Emilia Iskanius, Linda Norrena, Juliette Kemppi, Emma Koivisto, Tia-Maria Jaakonsaari och Ria Öling. Kanske jag glömde nån 94 i hastigheten, förlåt!

Kommer vi fram till att det finns 93or som skulle gå in i ett landslag före dessa spelare, då har vi en orsak till den dåliga framgången där. Kommer vi inte fram till detta, då finns orsaken i andra faktorer. Att Sverige och tex Tyskland spelar med väldigt rena åldersklasser beror, enligt mig nog på att dessa åldersklasser helt enkelt är större och därmed innehåller flere landslagsspelare. Men nog har ju även Tyskland spelat med till och med två år yngre spelare i EM och VM slutspel.

Visar det sig att Jaska valt fel spelare, vad gör vi åt det? Kan vi inte påvisa det, vad ska vi då göra och vem? Är det vi som blir sämre eller de andra som blir bättre (något jag påstått en tid...)?


Sol och hett igen. Öspelen kör vidare. Ålands fotbollsherrar har gått vidare till semifinaler och sånt. Damerna ska reda ut det hela mot Gotland i kväll. ÅU ska träna. Jag ska dammsuga, eller trodde det, men nu ska jag tydligen till försäkringsbolaget i stället, kanske lite liiite dammsuga i alla fall.

Limpan bloggar! Coolt!

Kommentarer
Postat av: Max

Du glömde kyrkslättsbon och gäddviksspelaren Hälinen. Norrena däremot är 93.



Sen måste vi dela in kritiken som riktats lite i delar för att kunna ta ställning till om den är befogad och på vilka grunder. Två saker jag tycker är viktigt att skilja är:



- Ett påstående om att det inte är den bästa truppen som är utvald.



- Ett yttrande om att det vore bäst om yngre inte spelade i landslag för äldre.



Det övre påståendet kan jag iaf inte ta ställning till. Har sett ganska lite av spelarna. Ketoja imponerade förra året i B-flickornas div 1 mot ett bottenlag...men vet inte om det är någon mätare. Duktig var hon dock. Hälinen måste jag väl också ha sett eftersom jag sett HooGee flera gånger men har inte lagt märke till henne. Däremot finns det flera verkligen bra spelare i det laget. Till exempel två som försvann i sista stund från Nylands trupp, vart?



Gällande det andra yttrandet är min ståndpunkt väl nog bekant för de flesta. Nån absolut sanning gällande den frågan finns inte. Hur vi ska göra beror delvis på vad vi vill uppnå med juniorlandslagen. Och ändå så finns det olika åsikter om hur vi gör det bäst.



Så värst bra har det dock inte tidigare gått med att sätta alla spelmärken på ett kort. Nu ligger kortet nämligen på Honkas avbytarbänk.

2009-07-01 @ 13:00:41
Postat av: MV

Hade kortet varit kvar i Ilves hade hon nog spelat... Men hon valde själv.



Jo, du har rätt. Vad som är meningen med flicklandslagen har jag också tidigare sagt. Att utbilda spelare för damlandslaget! Därmed är detta alltså en metoddiskussion. Jo, sorry! Norrena är -93a..

2009-07-01 @ 14:08:34
Postat av: Max

Menade mer, att man också kan anse att juniorlandslagen skall ha annan diskussion. MEn vi går efter vad organisatören anser och då är målet det du anger. Sedan är det väl just metoden som så livligt diskuteras.



Kortet fick inte ens mer i Ilves spela så mycket. Där kanske det då hade med annat att göra än talang, vilket säkert snarare är orsaken i Honka.



Med det spelar ingen roll. The point is still proved. Kortet var ett äss och fick all internationell rutin som bara finns att få. Men hur ser det ut idag? Yngre spelare har redan tagit över i Honka.



Att förutspå vem som blir elitspelare är ingen exakt vetenskap. Därför finns det olika strategier och metoder. Någonstans mellan Tammerfors och Hagalund föll ett korthus. Frågan är om det borde ha byggts med stadigare och bredare grund?

2009-07-01 @ 15:38:36
Postat av: Max

annan diskussion skulle vara annan FUNKTION

2009-07-01 @ 15:39:15
Postat av: MV

Visst. Men då räcker nog inte 0-4 mot Sverige och 1-4 mot Frankrike. Vi kunde prata 0-8... Med tanke på hur diskussionen går nu skulle det vara oerhört intressant att höra motiveringar för vår internationella verksamhet och hur man säljer idén, just för att det inte går att bevisa dess funktion många år i förväg...



Nu kör vi med samma idé som de länder vi förlorar mot...

2009-07-01 @ 21:02:48
Postat av: MPL

Men var kortet ett äss, om man tittar från objektiviskt synpunkt? Kanske inte, efter alt?



En ole tarkkailut näitä pelaajia, joten en voi kommentoida kenen pitäisi korvata kenet tai muuta vastaavaa.



Onko tilastoja siitä miten ne nuoret pelaajat, joihin on satsattu paljon, ovat sitten myöhemmin sijoittuneet naisten maajoukkueeseen? Pari 88a on ja yksi 89, muita?

2009-07-01 @ 22:15:07
Postat av: MPL

Och jag ska kommentera lite mer:



Om denhär är den bästä vi har (TU16 - 18), vi har troligen pudonneet kansainvälisestä kydistä, eller hur?

2009-07-01 @ 22:16:40
Postat av: Annika

Tror MPL har rätt där, vi har tappat mot dom andra. Den största orsaken till det är att vi här kör på i gamla hjulspår, ingen riktig satsning görs. Flickfotbollen behandlas som något nödvändigt ont. Man har anställt (?) en person, och nöjda och glada att slippa befatta sig med hela saken, är allt igen i samma gamla banor som förr.



Var är planerna,visionerna hos Bollförbundet?? När ska man vakna och inse att något är verkligen på tok här? När ska det satsas på nya tränarkrafter, vi behöver nytt blod! Den lilla ankdammen behöver röras om!

2009-07-01 @ 22:59:16
Postat av: MV

Det är möjligt att vi tappar mark till andra jo. Men det beror, som jag sagt, på att andra utvecklas snabbare än vi. Vi blir också bättre..



Svårt att tro att Bollförbundet i sig genom en tränarutnämning kan påverka. Det hela bottnar i det allmänna arbetet, dvs daglig träning. Sen finner man nog de bästa spelarna till både distrikts-region- och landslag. Men dessa spelare, trots att de nog är bättre än de som spelade för 10 år sedan, är ändå inte lika mycket bättre än de som finns i Frankrike, Tyskland, Holland occh så vidare jämfört med för 10 år sedan.

Det är nog inte matchcoachning här i så fall...

2009-07-02 @ 06:40:06
Postat av: MPL

Minun mielipiteeni on se, että Suomi on menestynyt naisten jalkapallossa (ja tyttöjenkin) kansainvälisesti tähän asti näinkin hyvin, johtuu siitä, että laji on ollut niin pieni muualla. Nyt kun se on kasvanut Keski-Euroopan muissakin isoissa jalkapallomaissa kuin Saksassa, Ranskassa ja Englannissa, Suomen pitäisi harjoitella enemmän, paremmin ja tehokkaammin kuin mitä nämä kilpailijat tekevät, koska absoluuttista lahjakkuuspoolia on vähemmän, samoin kaikki lahjakkuudet pitäisi saada hyvään valmennukseen eikä yhtään saa hukata esimerkiksi heikon tarkkailun takia....



Tämä samahan koskee esimerkiksi piiritasolla vaikkapa Keski-Suomea - jotta Kessu voisi jatkuvasti pelata tasaisia pelejä Hessua, Uusimaata tai jotain muuta piiriä vastaan piiricupeissa, täällä pitäisi tehdä parempaa työtä kuin noissa piireissä sekä piiri- että seuratasolla. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu jatkuvasti vuodesta toiseen, satunnaisesti ehkä joskus....vai mitä, MV?



Ja veikkaan myös, että Suomessaei harjoitella enemmä, paremmin ja tehokkaammin kuin nyt ohi kiitävissä maissa, vaan tilanne on päinvastainen.

2009-07-02 @ 08:56:53
Postat av: MV

Olen täysin samaa mieltä.

MPL slår enligt min uppfattning huvudet på spiken!

2009-07-02 @ 12:25:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0