Vad är ett U-lag?!

Onsdagen marscherar fram. Snart kommer Sassa och hämtar mig... Vi agerar familj och rör oss med samma fordon till och från jobbet. Riktigt mysigt då vi faktiskt har samma tider vissa dagar... I helgen ska det till och bli riktigt övernattningar för barnen mina. Det var sannerligen inte i går! Kanske livet ibland belönar en för trogen tjänst... Så där som Becci med landslaget tex.

Spaghetti ska vi ha igen hemma före jag susar till Jomala på träning. Sen ska Rufus köras hem, då han tränar samtidigt som vi, men inne i hallen.. Lite mysigt det också...

Träningen i Jomala jo... Thias hade ledigt i dag förstod jag, så nån slags improviserad målvaktsvariant ska det till och bli antar jag. Robban har nog koll, men det är bäst att vara beredd på allt som assisterande coach...

Håll tag i det bara...

Samtidigt som vi tränar på andra halvan vårt U-lag/farmarlag, IFK Mariehamns damer. De förbereder sig för sin premiär i division 4 nu i helgen.

Så sent som för några månader sedan var jag tränare för just detta U-lag/farmarlag. Vi kom nära toppen i vår serie och kunde faktiskt ha slagits om avancemang om vi inte tontat bort en par matcher på våren. Dels kom de förlusterna till följd av orutin, dels av spelarnas prioriteringar som inte alltid var just fotboll.. Detta är inget vi behöver sörja över och definitivt inget vi behöver tycka är konstigt... Så funkar ungdomar och spelare i denna typs serier. Allt som allt hade vi en jättefin säsong och både spelarna och laget utvecklades massor fotbollsmässigt. Jag tyckte då och tycker fortfarande att IFK damer spelade en väldigt god fotboll för division 4 nivå i Sverige.

I fjol, liksom tidigare och nu även i år, har IFK damer ett farmaravtal med Åland United. I ÅUs målsättningar för utvecklandet av framtida ligaspelare på Åland ingår således att IFK damer gör ett bra jobb. Under fjolåret uttrycktes vid flere tillfällen förhoppningar om att flere IFK spelare skulle visa intresse för spel i ligalaget och därmed elitsatsning på fotboll.

Då, liksom nu, var min syn på det hela denna! IFK damer är ett fotbollslag som bedriver tävlingsverksamhet. Dvs verksamheten är inte den som vi i denna blogg kallat elit. Inte heller går vi ner helt på motionsnivå. Dock ska träningen och verksamheten vara sådan att spelare som siktar framåt och uppåt ska kunna dra nytta av den och se IFK damer som en mellanetapp. Dessutom innehåller laget spelare som ser just det laget som toppen av sin karriär och vill göra just det som krävs på den nivån. Allt väl här! I år har dessutom termen "nedtrappare" och "veteran" infunnit sig. En ny vinkling som ju ger en spännande touch kring laget.

Såsom U-lag har IFK rätt att ta in spelare från Åland United om man behöver och ÅU ser nyttan i det hela. På samma gång skall IFK kunna förse ÅU med spelare om vi behöver. Sedan skall IFK pusha sina spelare, de som vill, att ta steget mot ÅU genom rotationsträning och eventuellt personliga upplägg. För matchning innebär detta att spelare som uttryckligen arbetar mot en elitkarriär och vill jobba genom att träna själv eller med ligatruppen självklart skall ges en plats i IFKs matchtrupper. Ibland kan sådana saker leda till att vissa matcher tillfälligt får snäppet sämre spel och eventuellt lite andra resultat än om man toppar laget med äldre spelare som spelar för att det är roligt. För U-lagstränaren är det en balansgång som ibland kan kännas tuff. Jag vet, jag har varit där!

Nu hoppas jag att IFK damer i år kan hitta rätt här. Välj "det bästa laget" till varje match! Självklart. Men se även till att uppgiften som U-lag har relevans. Framtida stjärnor ska ges speltid. De som nu jobbar och sliter för en framtid på elitnivå! Det är faktiskt viktigare än att vinna med spelare som nu är duktiga, men som lägger av om en par år!

Hoppas läsaren förstår mig rätt! Och hoppas IFK får en god säsong med bra spel, spelare som utvecklas och många roliga stunder... Samt i framtiden många spelare i det åländska ligalaget!!!

IFK gör mål sommaren 08. Lisa, Emma, Carin...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0